Het abonnementstarief, een vast tarief voor de eigen bijdragen aan Wmo-voorzieningen, is sinds 1 januari 2020 definitief van kracht. De wetswijziging heeft gevolgen voor het beleid, de uitvoering en - zoals inmiddels is gebleken - de financiën van gemeenten. Er is een wetsvoorstel en besluit gemaakt voor het afschaffen van het abonnementstarief en het herinvoeren van een inkomens- en vermogensafhankelijke bijdrage voor maatschappelijke ondersteuning. Het wetsvoorstel ligt voor advies bij de Raad van State en over het besluit loopt een consultatie.
Nieuws
Veelgestelde vragen
-
Nee, minimabeleid eigen bijdrage (via het CAK) is niet verplicht. Het is altijd een keuze van de gemeente om dit te doen.
Het CAK kan een onderdeel zijn van het minimabeleid van een gemeente. Het CAK voert dan conform het door de gemeente vastgestelde minimabeleid haar taak uit (en dan dus alleen voor de eigen bijdrage). Als een gemeente er gebruik van wil maken dan moet een gemeente op de gebruikelijke wijze minimabeleid parameters opvoeren bij het CAK. Deze parameters zijn inkomensgrenzen. Klanten met een inkomen wat ligt onder de opgevoerde inkomensgrens hoeven geen eigen bijdrage te betalen.
-
Ja, ook vrijstellingen moeten opnieuw worden aangeleverd.
-
Ter voorbereiding van de initiële vulling zal het CAK overzichten aanleveren met daarin de bij de gemeente bekende burgers, de toegekende voorzieningen en de resterende kostprijs. Op basis daarvan kan de gemeente haar administratie bijwerken en bij het CAK aanleveren vanaf 2 januari.