De VNG is positief over het voorstel van minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) om gemeenten meer mogelijkheden te geven eigen inwoners die een woning willen huren of kopen in hun gemeenten, voorrang te geven ten opzichte van mensen van buiten de gemeente.
We hebben daar eerder ook al op aangedrongen. Uiteraard is het uitgangspunt dat iedereen mag wonen waar hij of zij wil: de vrijheid van vestiging. Maar met dit wetsvoorstel wordt het mogelijk om 50% van de vrijkomende voorraad (sociale huur én nu ook goedkope koop) toe te wijzen aan eigen inwoners. Dat geeft gemeenten ook een prikkel om nog meer in te zetten op woningbouw; de eigen burgers kunnen daarmee nu beter worden bediend.
Cruciale beroepen
De VNG is ook positief over het voorstel om gemeenten de ruimte te geven om woningen toe te wijzen aan mensen met een cruciaal beroep, zoals leraren, verpleegkundigen en politieagenten. Voor gemeenten kan het van groot belang zijn om bepaalde doelgroepen aan de gemeente te binden en hen met voorrang betaalbare woonruimte te bieden. Gemeenten kunnen zelf bepalen wat voor hun gemeente een cruciaal beroep is.
Economische, maatschappelijke of lokale binding
Gemeenten konden eerder al 50% van de beschikbare huurwoningen toewijzen op basis van de economische of maatschappelijke binding. Binnen die 50% mocht maximaal 25% worden toegewezen aan mensen met een lokale binding. Volgens dit wetsvoorstel mogen gemeenten voor de gehele 50% bepalen hoe zij deze ruimte verdelen tussen mensen met een economische, maatschappelijke of een lokale binding. Ze mogen dus ook de gehele 50% toewijzen aan inwoners van de eigen gemeente.
Koopwoningen voor eigen inwoners
Daarnaast mogen gemeenten naast huurwoningen nu ook koopwoningen tot de NHG-grens (€ 355.000 in 2022) gaan toewijzen op deze grond. Onder minister Stef Blok was deze mogelijkheid geschrapt; nu wordt dit gelukkig weer gerepareerd.
In dit wetsvoorstel wordt geregeld onder welke voorwaarden gemeenten voorrang aan bewoners kunnen regelen. Gemeenten kunnen in hun huisvestingsverordening regels stellen. De VNG zal zorg dragen voor het aanpassen van de VNG modelverordening Huisvestingswet.