De OESO doet onderzoek naar verduurzaming van de gebouwde omgeving. Gemeenten kunnen hierin aangeven welke kansen en uitdagingen zij daarbij zien. U kunt reageren tot en met 23 september. Op basis van de resultaten gaat de OESO onder meer aanbevelingen formuleren voor nationale en decentrale overheden.
De Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is een internationale organisatie in Parijs waarin lidstaten (waaronder Europa, VS, Japan en Australië) samenwerken bij hun economische en sociale beleid. Door onderling overleg en studies wordt geprobeerd goede praktijkvoorbeelden en beleid te verzamelen en te verspreiden.
Enquête over uitdagingen en kansen
De OESO houdt deze enquête om zicht te krijgen op de uitdagingen en kansen van de lokale aanpak. Het gaat concreet om de plannen voor aardgasvrije wijken via zaken als samenwerking met diverse partners, communicatie en participatie van inwoners en het delen van kennis. Ook komen de transitievisies warmte, lokale implementatieplannen, het nationaal isolatieprogramma en de RES aan bod.
Resultaten gepubliceerd in studie
De OESO gebruikt de resultaten in een studie over de verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland, die begin volgend jaar zal verschijnen. De studie zal de uitdagingen en kansen in beeld brengen uit Nederland en andere landen, data verzamelen en aanbevelingen formuleren voor nationale en decentrale overheden.
Gemeenten kunnen de studie en de resultaten van de enquête gebruiken om aan te geven welke ondersteuning zij nodig hebben voor het versnellen en verbeteren van de verduurzaming van hun gebouwde omgeving.
Over de enquête
De vragen van de enquête zijn in het Engels gesteld, maar u kunt ze in het Nederlands beantwoorden. Het invullen duurt zo’n 30 minuten. U kunt vooraf de lijst met vragen (pdf, 285 kB) bekijken om in te schatten waarbij u collega’s wilt inschakelen. Momenteel hebben Apeldoorn, Amsterdam, Rotterdam, Deventer, Zaanstad, Maastricht en Utrecht de enquête al ingevuld.
Meer informatie
Building decarbonisation in cities and regions (website OESO)