De politieke discussie over het referendum neemt een bijzondere wending nu het wetsvoorstel in tweeën is gesplitst. Volgens de agenda stemt de Tweede Kamer dinsdag 7 juni over de invoering van het landelijk bindend correctief referendum én over de invoering van een lokaal bindend correctief referendum. 

Omdat het om een Grondwetswijziging gaat, moet tenminste twee derde van de leden van de Tweede en Eerste Kamer vóór stemmen. De Tweede Kamer stemt naar verwachting dinsdagmiddag na 15.00 uur hoofdelijk over beide aparte wetsvoorstellen.

Mogelijke meerderheid voor lokaal bindend correctief referendum

Het CDA, de VVD en de SGP zijn tegenstander van het landelijk bindend correctief referendum. Ze hebben samen 51 zetels in de Tweede Kamer, waardoor deze  grondwetswijziging waarschijnlijk sneuvelt. Het CDA denkt verschillend over het invoeren van een referendum op regionaal en lokaal niveau. Daarom stelde D66-Kamerlid Joost Sneller voor om het wetsvoorstel in tweeën te splitsen. Mogelijk stemt het CDA wel voor invoering van het bindend correctief referendum op lokaal niveau. Daardoor is er een kans dat er straks wel een lokaal bindend correctief referendum komt.

Gemeentelijke autonomie: wetsvoorstel voorziet in mogelijkheid

Mogelijk stemt de Tweede Kamer a.s. dinsdag dus in met de invoering van een lokaal bindend correctief referendum voor provincies, waterschappen en gemeenten. Overigens hebben gemeenten vervolgens zelf het laatste woord: ze beslissen zelf of ze daadwerkelijk het correctief bindend referendum aan hun instrumentarium toevoegen, het wetsvoorstel biedt alleen de mogelijkheid daartoe. Dit was ook een uitdrukkelijke wens van de VNG bij de eerste behandeling van het wetsvoorstel. Door een amendement van de ChristenUnie werd de zogenaamde ‘kan-bepaling’ onderdeel van het wetsvoorstel, waardoor de autonomie van gemeenten niet wordt aangetast.

Meer informatie