Het College voor Arbeidszaken (CvA) vergaderde digitaal op woensdag 22 juni 2022. Op de agenda stonden onder andere de concept arbeidsvoorwaardennota voor een nieuwe cao. 

De vergadering werd geopend met een aantal schriftelijke mededelingen waaronder: het jaarverslag van het A&O fonds en de personeelsmonitor van het A&O fonds, het onderzoek naar de reikwijdte van de cao, de werkagenda voor de Banenafspraak, het recent geïnstalleerde Adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers, de stand van zaken van de cao-werkgroepen hybride werken en sociale zekerheid, de werkgroep MDIEU (A&O fonds, CvA, WSGO, Bonden) en een oproep om deel te nemen aan het onderzoek naar risicogroepen.

Project Stip op de horizon

Het doel van het project is om een arbeidsvoorwaardelijke koers voor de gemeentelijke sector vast te stellen. Al eerder waren in dit project de gedeelde waarden van gemeentelijk werkgevers vastgesteld. In deze bijeenkomst werden de uitkomsten van sessies met HR medewerkers over 8 thema’s gedeeld;

Medezeggenschap, Belonen, Arbeidsduur & werktijden, Vakantie & verlof, Arbeidsomstandigheden/Hybride werken, Duurzame inzetbaarheid, Sociale zekerheid en Pensioen.

Het zijn prettige en waardevolle sessies geweest waar veel informatie is opgehaald om een koers uit te destilleren. De portefeuillehouders van het nieuwe CvA werken komende beleidsperiode uit hoe de waarden van publiek werkgeverschap vertaald kunnen worden naar toekomstige arbeidsvoorwaarden.

De Cao gemeenten en Cao SGO

Het CvA is akkoord met de concept-arbeidsvoorwaardennota. Volgende week start de ledenraadpleging hierover. Het bestuur van de VNG en WSGO stellen op 15 september de arbeidsvoorwaardennota vast waarna de onderhandelingen kunnen beginnen. De nota bevat voorstellen voor hybride werken, bovenwettelijke sociale zekerheid, toelagen, duurzame inzetbaarheid, een aantal kleinere voorstellen over uiteenlopende onderwerpen en een financiële paragraaf. Op de site van de VNG komt een apart nieuwsbericht hierover.

Pensioen

De stappen voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel werden gepresenteerd.

De Wet Toekomst Pensioen gaat naar verwachting per 2023 in en ligt nu bij de Tweede Kamer.

Door de wetswijziging is het nodig dat er een onderhandelaarsakkoord komt met hierin de gewijzigde ABP-pensioenregeling, het invaren en eventueel compensatie. De Pensioenkamer is bezig met de uitwerking van de ABP-pensioenregeling 2026.

In april 2021 is de voorlopige keuze gemaakt voor de solidaire premieregeling- in de Pensioenkamer en naar verwachting zal in oktober 2022 er een voorlopige keuze volgen over de contouren van de pensioenregeling. De contouren betreffen het ouderdomspensioen, nabestaandenpensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen.

Het CvA zal - vooruitlopend op de voorlopige keuze in de Pensioenkamer – hier al in september een advies over voorgelegd krijgen.

In de aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel is het wettelijk mogelijk gemaakt dat pensioenfondsen kunnen indexeren met een lagere dekkingsgraad van 105%. Voorwaarde hiervoor is wel dat sociale partners een intentieverklaring afgeven voor het invaren, dit is inmiddels gedaan door de Pensioenkamer. De verwachting is dat ABP per 1 juli de pensioenen zal indexeren met 2,39%.

Cao SW en Cao Aan de Slag

Al eerder waren de uitgangspunten van de financiering van beide cao’s goed in kaart gebracht. Na verdere interne voorbereiding wil het CvA bestuurlijk contact hierover met de minister van SZW.

De bonden willen naar aanleiding van de inflatie en stijgende benzineprijzen in gesprek over de cao’s en hebben hier een uitnodiging voor verstuurd.