Gemeenten weten zich niet altijd raad met misleidende informatie. Dat blijkt uit een onderzoek dat demissionair minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken openbaar gemaakt heeft. De minister wil met de VNG in gesprek over maatregelen.
Uit het onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de ondervraagden in het afgelopen jaar te maken had met misleidende informatie. Ook zien gemeentesecretarissen, wethouders en raadsleden een toename van misleidende informatie.
Voor veel gemeenten is het echter lang niet altijd duidelijk waar ze mee te maken hebben, concluderen de onderzoekers van I&O Research. Wordt foute informatie bewust gedeeld (desinformatie) of gebeurt dat per ongeluk (misinformatie)? De intentie van degene die de informatie verstrekt, is moeilijk te achterhalen.
Dat leidt tot wantrouwen, zowel tussen burgers en de overheid als tussen actoren binnen de overheid. Daarbij staat ook de relatie tussen gemeenteraadsleden en het college onder druk. Enerzijds omdat raadsleden informatie van wethouders als misleidend kunnen ervaren, anderzijds omdat raadsleden die het college toch al niet vertrouwen, het college sneller beschuldigen van het verstrekken van misleidende informatie.
Gemeenten hebben meer ondersteuning nodig bij het herkennen van misleidende informatie en het voorkomen van problemen ermee. Ze kijken daarvoor onder meer naar het rijk. Minister Bruins Slot wil met gemeenten in gesprek over de problematiek.
Redactie VNG Magazine
Zie ook
Maatschappelijke onrust en desinformatie