De Tweede Kamer bespreekt morgen (25 mei) met minister Bruins Slot (BZK) de Wet versterking decentrale rekenkamers. Dit is aanleiding voor de VNG, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, de VvG en de UvW om onze zorgen over het wetsvoorstel nogmaals bij de Kamerleden onder de aandacht te brengen.
De wetswijziging betekent voor veel gemeenten en waterschappen met een naar tevredenheid functionerende rekenkamer(functie) dat zij wijzigingen moeten aanbrengen die resulteren in rekenkamers die niet aansluiten op de lokale behoefte en daarmee niet effectief zijn. We pleiten dan ook voor het behoud van de mogelijkheid tot het zelf inrichten van een rekenkamerfunctie en wijzen de verplichting tot rekenkamers met alleen externe leden af.
Mogelijkheid tot eigen invulling valt weg
Als alle gemeenten en waterschappen straks een onafhankelijke rekenkamer met een volledig externe samenstelling moeten instellen, valt de mogelijkheid tot eigen invulling weg. Maar een rekenkamer zal beter functioneren als het bestuur de mogelijkheid heeft om de rekenkamer zodanig te organiseren (denk o.a. aan samenstelling, taakopdracht en manier van opdrachtverlening) dat het optimaal past in de eigen, specifieke lokale context. Alleen dan kan een rekenkamer waarde toevoegen aan het verder verbeteren van het bestuur.
Gemeenteraad en algemeen bestuur waterschap op grotere afstand van rekenkamer
Een veel gekozen vorm is deelname van raadsleden en algemeen bestuursleden van waterschappen aan rekenkamers. Het wetsvoorstel sluit echter actieve participatie van raadsleden en waterschapsbestuurders als rekenkamerlid uit. Dit leidt ertoe dat de gemeenteraad respectievelijk het algemeen bestuur nog meer op afstand van de rekenkamer komt te staan.
Gemeenten zonder rekenkamer onwenselijk
De VNG is het overigens met de minister eens dat het onwenselijk is dat er gemeenten zijn die geen of een slapende rekenkamer hebben. (Recent onderzoek laat zien dat het om 32 gemeenten gaat.) Cultuur en kwaliteit los je niet op met een structuurwijziging, we zien veel meer in het voortzetten van het traject dat is gestart naar aanleiding van de aanbevelingen van de Werkgroep lokale rekenkamers. De waterschappen sluiten hier graag bij aan. Onderdeel van dit traject is dat een visitatiecommissie in gesprek gaat met gemeenten en hun rekenkamers.
Investeer ook financieel in lokale rekenkamerfunctie
Het zou helpen als de minister een impuls geeft met structureel extra middelen voor rekenkamers. Als de minister echt wil investeren in de cultuur en kwaliteit van de lokale rekenkamerfunctie vraagt dat ook in financiële zin om versterking.
Meer informatie
Download de gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer:
- Inbreng voorstel Wet versterking decentrale rekenkamers (pdf, 165 kB)