De VNG, IPO en UvW hebben een rapport uitgebracht over de Global Goals vanuit het perspectief van de decentrale overheid. Dit rapport bevat naast data ook aanbevelingen aan gemeenten, provincies en waterschappen voor de toekomst.

Het rapport, de Voluntary Subnational Review (VSR), is aanvullend aan de Voluntary National Review (VNR) die Nederland uitbracht voor de VN over de stand van zaken rondom de implementatie van de Globals Goals (ook SDG’s genoemd) in Nederland. 

Resultaten en bevindingen

Nederland scoort relatief goed op de sociale en economische doelen. Uiteraard is dit een relatief begrip en valt hier ook nog een wereld te winnen. We scoren, ook op decentraal niveau, opvallend minder op de klimaat- en natuurgerelateerde doelstellingen. De verschillende pijlers, people, planet, profit, zijn dus gemiddeld genomen erg uit balans. De VSR laat ook zien dat er grote verschillen zijn tussen gemeenten en regio’s waar beter of minder op wordt gescoord.

Verder kampen decentrale overheden met zaken waarvoor nationale coördinatie vereist is, zoals krimp of sociaaleconomische uitdagingen. De VSR adviseert de nationale overheid om een nationale strategie voor de doelen op te stellen om decentrale overheden een geïntegreerd financieringsmechanisme voor integrale duurzame ontwikkeling te bieden.

Waarom dit rapport?

Hiermee brengen we de bestuurlijke context voor SDG-implementatie in kaart, meten we voortgang in het behalen van de doelen, identificeren we obstakels en geven we adviezen over hoe de doelen te behalen. De duurzaamheidsdoelen kunnen alleen worden gerealiseerd met een sterke betrokkenheid en inbreng van zowel nationale als decentrale overheden. Het is aan gemeenten, provincies, waterschappen en nationale overheid samen om onze duurzaamheidsdoelen voor 2030 te behalen. 

De Nederlandse VSR wordt gepresenteerd tijdens het High Level Political Forum van de Verenigde Naties in New York (11 tot 13 juli 2022), samen met de VSR's van een tiental andere landen. 

Methodiek

De bevindingen uit de VSR zijn tot stand gekomen door een combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve datavergaring. Kwalitatieve data zijn verzameld met surveys en interviews. De eerder opgestelde SDG-indicatoren voor gemeenten, beschikbaar in het Global Goals dashboard, zijn gebruikt als basis voor de kwalitatieve data. Hiermee is er zowel inzage in het gemiddelde van Nederland decentraal, als in de onderlinge lokale verschillen.   

Meer informatie