Samen (buiten)spelen is belangrijk voor zowel de lichamelijke als sociale ontwikkeling van een kind. Kinderen met een lichamelijke beperking spelen echter weinig buiten. Het onderzoeksproject ‘Samen Spelen’ gaat toolkits ontwikkelen om samen spelen voor alle kinderen te stimuleren.
De Hogeschool Utrecht (HU) meldt op haar website dat het programma RAAK-PRO van Regieorgaan SIA (onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) een subsidie van € 700.000 heeft toegekend aan het onderzoeksconsortium waarvan de HU penvoerder is. De VNG is kennispartner in het consortium, Oosterhout en Utrecht werken als pilotgemeenten mee aan het onderzoek.
Fysiek én sociaal
De toolkits zullen gericht zijn op zowel fysieke als sociale aspecten. Over de fysieke toegankelijkheid van speeltuinen is al veel bekend, daarom is de sociale acceptatie van samen spelen het speerpunt voor het onderzoek (dat na de zomer van start gaat).
Meer informatie
Lees het bericht van de Hogeschool Utrecht:
- SIA RAAK-PRO subsidie voor onderzoek naar samen spelen (14 juli 2022)
Op zoek naar informatie, tips en ervaringen over samenspeelbeleid? Raadpleeg dan de inspiratiebundel 'Aan de slag met samen spelen' (opgesteld door de VNG en de Speeltuinbende). Bekijk ook de website van SamenSpeelNetwerk waar een onderdeel speciaal voor gemeenten is ingericht.