Investeringen in het landelijk gebied moeten bijdragen aan een integraal perspectief op lange termijn. Zo’n aanpak activeert de samenleving, creëert draagvlak en vermindert polarisatie. Dat schrijven we in onze inbreng voor het Kamerdebat over stikstof en het Nationaal Programma Landelijk Gebied.
Integraal toekomstperspectief
Het behalen van doelen op het gebied van natuur, klimaat en water kan niet los worden gezien van investeren in ruimtelijke, maatschappelijke en sociaal-economische aspecten die aansluiten bij de beleving van de inwoners. Denk aan wonen, zorg en opvang, bereikbaarheid, recreatie en gezonde agrarische en niet-agrarische verdienmodellen.
Concrete vragen
- Maak ruimte in het Transitiefonds landelijk gebied en natuur om te investeren in een vitaal landelijk gebied. De manier waarop het transitiefonds nu is ingericht, biedt namelijk te weinig ruimte om te investeren in sociaal-economische aspecten.
- Zoek oplossingen voor het tekort aan menskracht en krapte op de arbeidsmarkt. Daarom zetten wij ons in om capaciteit en expertise meer te bundelen en zo mogelijk expertpools in te zetten die gemeenten bijstaan in het oplossen van planologische vraagstukken.
- Bied agrarische ondernemers duidelijkheid over het perspectief wat wél kan en de regelingen waarvan zij gebruik kunnen maken. Ook gemeenten hebben behoefte aan duidelijkheid om hun rol goed te kunnen pakken.
VNG-inbreng debat NPLG en stikstof 23 februari (pdf, 103 kB)
Bestuurlijk gesprek
Donderdag 9 maart van 17.00 tot 18.00 uur gaan we met bestuurders van gemeenten in gesprek over de toekomst van het landelijk gebied. Hoe realiseren we een vitaal en leefbaar landelijk gebied? En specifieker: wat hebben gemeenten nodig om een goede rol te spelen in de NPLG-gebiedsprocessen? We gaan dit online gesprek in kleine groepen voeren.