Tijdens de ALV hebben gemeenten de resolutie en de motie Groningen over de toekomst van de jeugdzorg aangenomen: het kabinet moet zijn verantwoordelijkheid nemen voor een goed werkend jeugdstelsel, met duidelijke afspraken over financiën. Een uitvoerbaar financieel kader vanaf 2028 is hierbij cruciaal.
Financiële druk is nog steeds te groot
De afgelopen tijd is er veel overleg geweest tussen de VNG en het kabinet over de financiering van jeugdzorg. Gemeenten voelen zich verantwoordelijk voor een goed werkend jeugdstelsel, maar kunnen deze taak niet goed uitvoeren zonder voldoende geld. Het kabinet heeft inmiddels toegezegd om gemeenten tussen 2025 en 2027 in totaal €3 miljard extra te geven.
Dit bedrag bestaat uit:
- Een structurele bijdrage die gemeenten vrij mogen besteden
- Een vergoeding voor de daadwerkelijke kosten van jeugdhulp, gebaseerd op wat gemeenten in 2024 hebben uitgegeven, na verrekening korting van 50% over 2023/2024
- Een verlaging van eerder geplande bezuinigingen op jeugdzorg in 2026 en 2027.
Maar hiermee zijn de tekorten van 2023 en 2024 nog steeds niet gecompenseerd.
Garanties en afspraken
In de resolutie verzoeken gemeenten het VNG-bestuur om:
- Via een civiele procedure het kabinet per direct te dwingen gemeenten alsnog te compenseren voor de tekorten in 2023 en 2024, als dit op Prinsjesdag niet wordt gedaan.
- Afspraken te maken met het kabinet over compensatie voor de tekorten in 2025-2027 en de opdracht van de deskundigencommissie.
- Afspraken te maken met het kabinet over voldoende middelen voor ná 2027.
- In het overleg met het kabinet in te brengen dat:
- Het de verantwoordelijkheid van het kabinet is om maatregelen te nemen die de kosten van de jeugdzorg beheersbaar houden.
- Het financiële kader voor de periode vanaf 2028 en de aanvullende besparingen onder de verantwoordelijkheid van het kabinet vallen.
- Bij nieuwe afspraken moet goed worden gekeken of die haalbaar en in de praktijk uitvoerbaar zijn en passen binnen artikel 108, lid 3 Gemeentewet.
Ook na 2028 verdient onze jeugd passende zorg en ondersteuning
Met de motie van gemeente Groningen onderstreept de ALV een principieel standpunt: het is de verantwoordelijkheid van het rijk om te zorgen voor adequate financiering vanaf 2028. Dit delen we met de deskundigencommissie die begin 2027 uitspraak doet. De opvolging van deze commissie zullen we zwaar wegen, zodat gemeenten deze belangrijke taak voor kinderen en hun gezinnen goed kan blijven uitvoeren. Ook na 2027 heeft onze jeugd namelijk recht op hulp en ondersteuning.