Op 25 september ging in het hele land de Global Goals vlag uit. Het is precies 8 jaar geleden dat de doelen door alle lidstaten van de Verenigde Naties zijn aangenomen. In Nederland en wereldwijd besteedden overheden, bedrijven en inwoners uitgebreid aandacht aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s).
129e Global Goals gemeente
Met de Gemeenten4GlobalGoals campagne zet de VNG zich in voor het behalen van de doelen samen met gemeenten. Het netwerk van Global Goals gemeenten verwelkomde op 25 september de 129e gemeente: Oude IJsselstreek sloot zich op deze feestelijke dag aan.
Global Goals gemeenten koppelen de VN-doelen aan het lokale beleid en werken samen met inwoners, ondernemers en jongeren aan het behalen ervan. Met de Global Goals Vlaggendag laten zij zien gezamenlijk te willen werken aan duurzaamheid in het sociale, economische en ecologische domein.
Sommige gemeenten plaatsten ook een videoboodschap, zoals de video van wethouder Marcel Belt van Leidschendam-Voorburg. Ook werden andere acties georganiseerd om de doelen in de praktijk te brengen. In de gemeente Bronckhorst werden ondernemers aangemoedigd zich aan te melden voor de Groene Pluim: een onderscheiding voor ondernemers die actief bijdragen aan het behalen van de Global Goals.
Deurne (linksboven), Zundert (rechtsboven), Aalten (linksonder), Loon op Zand (rechtsonder)
Ook bij het VNG-kantoor in Den Haag en bij de internationale projectkantoren van VNG International ging de vlag uit. VNG International werkt wereldwijd aan het versterken van lokale democratie en goed lokaal bestuur en werkt daarmee ook aan de Global Goals.
VNG-kantoor Den Haag (linksboven), VNG International Irak (rechtsboven), VNG International Mali (linksonder), VNG International Palestina (rechtsonder)
SDG Action Day
De dag na de Global Goals Vlaggendag werd op de door SDG Nederland georganiseerde SDG Action Day stilgestaan bij zowel hoopvolle als alarmerende berichten over de duurzame ontwikkelingsdoelen. Ieder jaar komen vertegenwoordigers uit de publieke en private sector hier bijeen.
Dit jaar spraken onder meer burgemeester Ahmed Marcouch van de gemeente Arnhem en wethouder Marjolein Moorman van Amsterdam over de lokale uitdagingen van de duurzaamheidsagenda. Kansenongelijkheid, criminaliteit en verminderde sociale cohesie in de wijken vragen om een actieve rol van lokale overheden.