Het ministerie van BZK heeft de definitieve ingangsdatum voor de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv) bepaald. Deze ingangsdatum is 1 januari 2026. De Wmebv bepaalt het recht voor inwoners om officiële berichten digitaal aan gemeenten en andere overheidsorganisaties te versturen.
Update 6 november: de wettelijke vaststelling van de ingangsdatum 1 januari 2026 is inmiddels vastgelegd in het Koninklijk Besluit van 22 oktober. Dit besluit is gepubliceerd in het Staatsblad en is terug te vinden op de officiële bekendmakingen-website.
Een uitzondering op de ingangsdatum geldt voor de verplichting om een notificatie te versturen bij het plaatsen van een bericht in een ‘berichtenbox’ of MijnOmgeving (Art. 2:10 lid 2). Deze verplichting treedt per 1 januari 2027 in werking. In deze notificatie dienen de aard, rechtsgevolg en de reactietermijn te staan.
Algemeen e-formulier
Voor processen waarvoor geen specifiek e-formulier is, kan worden volstaan met een algemeen formulier met uploadmogelijkheid. Er is een voorbeeldformulier ontwikkeld waar gemeenten gebruik van kunnen maken.
Onderzoek naar haalbaarheid Wmebv
Het besluit om de eerdere ingangsdatum nu vast te stellen op 1 januari 2026 is onder andere naar aanleiding van een onderzoek dat de VNG uitvoerde naar de haalbaarheid en uitdagingen van de Wmebv. Dit onderzoek werd eerder dit jaar uitgevoerd onder gemeenten, gemeenschappelijke regelingen en gemeentelijke uitvoeringsorganisaties.
Uit dit onderzoek bleek dat gemeenten het belang van digitale dienstverlening onderschrijven. De verwachting was echter dat een beperkt aantal gemeenten op 1 januari 2025 volledig zou kunnen voldoen aan de vereisten van de wet.
Het eindrapport Nulmeting implementatie Wmebv (pdf, 1,1 MB) bevat naast de knelpunten ook aanbevelingen voor de VNG en gemeenten die zij kunnen gebruiken bij de implementatie van de Wmebv.
Ondersteuning aan gemeenten
Gezien de omvang van de producten en diensten die moeten voldoen aan de Wmebv, adviseert de VNG om de voorbereidingen op deze wet wel voort te zetten. Om gemeenten te helpen met de implementatie, biedt de VNG verschillende ondersteuningsmiddelen. Bijvoorbeeld een praktische hulpgids (pdf, 5,5 MB), een stappenplan en een checklist om gemeentelijke producten en diensten die moeten voldoen aan de nieuwe wet, in kaart te brengen. Ook is er een Wmebv-forum en worden er Share & Care-sessies georganiseerd waar gemeenten kennis en ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen.
Op de Wmebv-pagina leest u meer over de Wmebv en vindt u de beschikbare ondersteuningsmiddelen.