Tijdens de Europese Top van regio’s en steden hebben lokale en regionale bestuurders gesproken over versterking van de Europese democratie. Deelnemende bestuurders hebben benadrukt dat de democratische legitimiteit wordt versterkt als regio’s, steden en dorpen een grotere rol krijgen in de EU besluitvorming.
De 9e Europese top vond plaats op 3 en 4 maart in Marseille. Hoewel de oorlog in Oekraïne het debat domineerde, werd op de 2 daagse top uitgebreid gediscussieerd over de toekomst van Europa. Drieduizend lokale en regionale bestuurders uit alle EU lidstaten hebben hun ideeën en wensen geformuleerd voor de Conferentie over de Toekomst van Europa.
Conferentie over de Toekomst van Europa
De Conferentie over de Toekomst van Europa heeft als doel Europese burgers een grotere stem te geven in de besluitvorming van de EU. De democratische legitimiteit van de EU kan worden versterkt als regio’s, steden en dorpen een grotere rol krijgen in de besluitvorming. Ook de democratische betrokkenheid van burgers en met name jongeren moet worden vergroot. Vooruitkijkend zou de nadruk moeten liggen op het realiseren van het herstel na de coronacrisis, het versterken van de sociale cohesie in Europa, een veerkrachtige gezondheidszorg en de realisatie van een groene en digitale transities. Deelnemers wezen ook op de rol van het EU-cohesiebeleid bij het herstel van Europa na de pandemie.
Participerende democratie
Eén van de debatten tijdens de Top ging over nieuwe methoden om een meer participatieve democratie in te voeren. Ahmed Aboutaleb, burgmeester van Rotterdam, nam aan deze discussie deel en presenteerde voorbeelden uit zijn stad. Aboutaleb vertelde dat veel politiek en beleid achter gesloten deuren plaatsvindt. Op het stadhuis worden voorstellen uitgedacht en daarna mogen burgers via consultaties en burgerpanels hun mening geven. In plaats daarvan zouden bestuurders met open deuren moeten gaan werken, aanwezig zijn in wijken, luisteren naar en praten met burgers om hun problemen en ideeën te verzamelen. Zo maken in Rotterdam inwoners samen met beleidsmedewerkers plannen waarvoor budgetten worden gereserveerd. Beleidsmakers kijken vaak naar het metaniveau, terwijl inwoners meer praktische oplossingen voor de problemen van alle dag willen.
Meer informatie
- Een overzicht van de 9e Europese Top van Regio’s en Steden en video-opnamen staan op de website van het CvdR.