In 2022 en 2023 organiseerden team VTH en team Wkb van de VNG 5 netwerksessies waarin wij u in grote lijnen op de hoogte brachten van de invloed van de Wkb op uw bedrijfsprocessen. Aan de hand van actuele casussen, de happy-flow & un-happy-flow en concrete voorbeelden namen wij u mee in de Wkb. Ook lieten wij u zien welke handvatten wij concreet bieden ter ondersteuning van de implementatie van de Wkb binnen uw organisatie. Tot slot kwamen het handhavingsbeleid en omgevingsveiligheid aan de orde.
Deel 5
Op 13 april 2023 vond het vijfde deel van de special plaats. Tijdens deze sessie ging het over omgevingsveiligheid bij bouwen en slopen onder de Omgevingswet en de Wkb. Sprekers waren Wico Ankersmit (directeur Vereniging Bouw- en Woningtoezicht) en Vincent Hilhorst (adjunct teammanager Toezicht, gemeente Den Haag).
Er zijn veel vragen gesteld in de chat. Binnenkort publiceren we de antwoorden op deze pagina.
Links die zijn gedeeld in de chat:
- Richtlijn Bouw- en sloopveiligheid Deze richtlijn ondersteunt gemeenten, opdrachtgevers en uitvoerende partijen in het veilig kunnen bouwen en slopen. Ontwikkeld door de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht.
- Risicomatrix over veiligheid bij bouwen en slopen Document voor een initiatiefnemer om in te vullen bij het bouwen of slopen van bouwwerken. Het ingevulde document geeft aan welke veiligheidsrisico’s er zijn bij het bouwen of slopen.
- Infoblad Veiligheid en gezondheid bij bouw- en sloopwerkzaamheden Tegelijk met de inwerkingtreding van de Omgevingswet moet voor bouw- en sloopwerkzaamheden een veiligheidsplan worden opgesteld en een veiligheidscoördinator worden aangesteld als er risico's zijn voor de veiligheid in de omgeving van deze werkzaamheden. Door het invullen van een risicomatrix wordt duidelijk of er veiligheidsrisico's zijn. Dit infoblad geeft hierover meer informatie.
Meer informatie
-
Deel 5: Presentatie - Wkb en omgevingsveiligheid (pdf, 3.625 kB)
-
Kijk deel 5 van de Wkb-special terug: