Een hechte vereniging
In de 8 jaar dat ik voorzitter was van de VNG nam het belang van sterke gemeenten toe. Ze hebben een hoofdrol in grote maatschappelijke vraagstukken als de energietransitie, arbeidsmarkt, woningbouw, en kansengelijkheid. Met de kennis van de uitvoering en de leefwereld kunnen gemeenten veel meer het voortouw nemen voor beter beleid.
Flinke uitdagingen, veel financiële onzekerheid
Hoe pakt het regeerakkoord van het kabinet-Rutte IV financieel uit voor gemeenten? Met spanning keken gemeenten uit naar de startnota, die half januari 2022 verscheen. Het stuk kreeg bij de VNG al snel de bijnaam The Good, the Bad and the Ugly. Terugkijkend kan het hele jaar 2022 met dit stempel in het archief.
Beelden en verhalen
Bestaanszekerheid
Peter Heijkoop: Gemeenten willen er zijn voor kwetsbare inwoners.
Energietransitie
Lot van Hooijdonk: Warmtewet was in 2022 een doorbraak.
Gemeentefinanciën
Saskia Bruines: Financiële zekerheid voor de lange termijn.
Asiel en integratie
Rutger Groot Wassink: Een bewogen jaar.
Informatiesamenleving
Peter Snijders: Digitalisering moet ethisch verantwoord zijn.
Proeftuinen en zorgaanbieders
Marcelle Hendrickx: Minder aanbieders, beter toezicht, meer kwaliteit.
Over de VNG
Het afgelopen jaar heeft ook de interne organisatie van de VNG de nodige ontwikkelingen doorgemaakt. Zo heeft de fusie tussen VNG Naleving en VNG Realisatie plaatsgevonden. Op die manier kunnen we gemeenten nog beter ondersteunen. Verder waren er wisselingen in de directie van de VNG. En zijn na de gemeenteraadsverkiezingen alle plekken in de bestuurlijke organisatie van de VNG opnieuw ingevuld.
VNG-bedrijven
VNG Realisatie
VNG International
VNG Connect
VNG Risicobeheer
Cijfers dienstverlening
Ook het afgelopen jaar hebben gemeenten weer contact gezocht met ons KlantContactCentrum en informatie gedeeld via de VNG Fora. Daarnaast hielden we onze leden op de hoogte via onze website en ledenbrieven. In de jaarcijfers van onze dienstverlening komt naar voren dat er het afgelopen jaar vooral veel vragen leefde over de asielcrisis. Verder werken we sinds 2022 met een nieuw relatiebeheersysteem waarin gemeenten zelf gegevens kunnen wijzigen.
Financieel Jaarverslag 2022
2022 was een jaar van crises: corona, Oekraïne, de asielzoekersopvang, stikstof, bestaanszekerheid, en het woningtekort. Gemeenten hadden er de handen aan vol. Het regeerakkoord bracht in 2022 financieel niet wat gemeenten nodig hebben: langjarige financiële zekerheid. De VNG-inzet is al jaren gericht op structurele financiële duidelijkheid en betere interbestuurlijke verhoudingen. Beide zijn helaas onvoldoende gerealiseerd.
Vooruitblik op het jaar 2023
342 gemeenten vormen samen een sterke bestuurslaag. Hun kennis van de uitvoering en van de leefwereld van inwoners is onmisbaar voor beter beleid. Gemeenten willen vanaf 2023 vaker het initiatief nemen. Om te beginnen op het terrein van bestaanszekerheid. Dit betreft maatwerk voor inwoners die in financiële problemen zijn geraakt en een samenhangende aanpak voor gezinnen met problemen op het terrein van werk, inkomen, wonen, zorg.