Team VIA, deel van GGD IJsselland, heeft voor de tweede maal de Roos van Elisabethprijs gewonnen. De prijs wordt uitgereikt aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de re-integratie van GGZ-patiënten.
Team VIA bestaat uit mensen van verschillende zorgaabieders uit GGZ- en verslavingszorg, maar ook uit de jeugdzorg en maatschappelijke dienstverlening. Divers en multidisciplinair dus.
Werk van de lange adem en van kleine successen
Astrid Bosman van Team VIA: ‘We bestaan sinds 1998, volgend jaar vieren we ons 25-jarig bestaan. Wij bieden bemoeizorg. Dat doen we voor iedereen van wie er meldingen binnenkomen bij het meldpunt van de GGD. Het gaat dan over mensen die uitgevallen zijn bij reguliere zorg, bijvoorbeeld doordat ze niet op afspraken komen, of van wie onduidelijk is of ze überhaupt in beeld zijn bij reguliere zorg. Wij screenen de meldingen en soms blijkt dan dat mensen toch wel in beeld zijn bij reguliere zorg, of dat ze daar snel heen geleid kunnen worden. Maar vaak wordt er door Team VIA zelf een bemoeizorgtraject gestart. We investeren dan in eerste instantie veel in het contact met de betrokkene. Het is vaak werk van de lange adem en van kleine successen'.
Iedereen kan melden bij het team dat ook buiten kantoortijden telefonisch bereikbaar is, zowel particuliere personen als professionals. En dat wordt ook gedaan, uit alle hoeken en gaten van de samenleving. Het team krijgt veel meldingen van particulieren (familie, buren) en ook van reguliere partijen die het contact met iemand verliezen, maar ook geregeld van 'passerende' partijen zoals bijvoorbeeld nutsbedrijven.
Wisselwerking tussen praktijk en beleid
Astrid Bosman: 'Ik ondersteun het team bij inhoudelijke kwesties die een overstijgende blik vragen en ik bewaak waar we voor bedoeld zijn. Ik ben daarom 4 keer per week bij het meldingsoverleg aanwezig bijvoorbeeld en ook bij een heel aantal andere inhoudelijke besprekingen, om de rode draad van de bedoeling van ons werk vast te houden voor het team, maar ook om knelpunten te signaleren en deze met andere partijen of met de gemeenten waarvoor we werken te bespreken. We kunnen op deze manier de wisselwerking tussen praktijk en beleid een invulling geven die ook werkelijk van betekenis is voor die praktijk.'
Bemoeizorg is belangrijk
De Roos van Elisabeth wordt uitgereikt door het Elisabethfonds. Dit fonds richt zich op mensen met een psychiatrische achtergrond in de provincie Overijssel. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag dat door de winnaar dan wel weer moet worden aangewend voor de doelgroep.
Astrid Bosman: 'De prijs is voor ons erkenning. Een blijk dat het werk dat verzet wordt, gezien wordt. Dat is fijn om te weten. Team VIA heeft zich de afgelopen jaren geconfronteerd gezien met een steeds maar toenemend aantal meldingen en ook met een toename van complexe problemen, op meerdere levensgebieden. Het is soms echt zoeken waar we moeten starten. We moeten creatief zijn. Maar dat we dat mogen zijn, biedt ook veel werkplezier. Bemoeizorg is belangrijk. Het kan mensen om wie zorgen bestaan, maar die niet goed in reguliere voorzieningen passen toch een soort perspectief bieden. En de manier van werken (makkelijk kunnen aansluiten en het kunnen kijken vanuit verschillende disciplines) brengt ook het netwerk waarbinnen we werken iets. Dat gunnen we regio’s waar het misschien nog niet zo geregeld is ook wel.'
- Artikel voor de VNG-Nieuwsbrief Zorg + Veiligheid, nr. 33, juni 2022 -