Voorkomen van dakloosheid is altijd beter dan proberen die op te lossen. Daarom willen we nog meer inzetten op preventie. Dus ook als iemand uitstroomt uit een instelling. Want zonder ‘thuis’ verergeren problemen in de regel alleen maar. Dat ‘thuis’ vormt juist een belangrijke basis om aan die problemen te kunnen werken. Dat betekent ook dat we de bestaanszekerheid moeten verbeteren, armoede, geldzorgen en schulden moeten aanpakken, zinvolle dagbesteding en hulp bij (dreigende) relatieproblemen moeten bieden.
Op de pagina Organisatie en ondersteuning staat meer over de verschillende manieren waarmee we dakloosheid willen voorkomen.
Handreikingen
In opdracht van VWS en VNG krijgen gemeenten van de Preventie Alliantie ondersteuning bij de onderbouwing van hun preventiebeleid en bij de preventieve activiteiten, interventies en steunstructuren die zij inzetten om dakloosheid tegen te gaan. Prof. dr. Judith Wolf en een team van medewerkers van Impuls – Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg van het Radboudumc - hebben in diverse uitgaven alles wat bekend is over dakloosheid en over het voorkomen van dakloosheid bijeengebracht.
- De 7 tips van de Preventie Alliantie
- Gids voor preventie dakloosheid
- Tien acties voor gemeenten ter preventie van dakloosheid
Meer informatie
- Housing First: Housing First Nederland streeft ernaar om dak- en thuisloosheid voorgoed te beëindigen. Iedereen krijgt de kans op een (t)huis, met de juiste ondersteuning om dit te behouden, in een buurt waarin mensen elkaar accepteren.
- Hoe raken mensen dakloos?, podcast van Valente
- De gemeente Amsterdam wist het aantal huisuitzettingen in 10 jaar tijd terug te brengen van 800 per jaar naar praktisch nul. Lees hoe ze dat aanpakten.
- Handreiking voorkomen huisuitzettingen (2018)(pdf, 1,8 MB)
- Programma Een thuis voor Iedereen