Moesten overheden voorheen hun toevlucht zoeken tot meerdere helpdesks; tegenwoordig tik je iplo.nl in je browser, et voilà. Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) is hét centrale punt voor informatie over de leefomgeving, de Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Maar voor wie is deze info nu precies bedoeld? Wat kun je ermee? Met wat voor vragen kun je bij IPLO wel – en niet – terecht? En hoe helpt IPLO bij alle wet- en stelselwijzigingen die op stapel staan? Een gesprek met liaison Eric Nelisse: “IPLO biedt naast basiskennis ook veel diepgaande informatie, modellen en tools.”

Eric Nelisse

Voor allerlei vragen die raken aan de leefomgeving kunnen overheden bij IPLO terecht. Handig voor bijvoorbeeld frontofficemedewerkers die vragen van burgers en bedrijven moeten beantwoorden en bepaalde kennis niet paraat hebben. “Maar zeker ook de vakspecialisten in de backoffice hebben hier veel aan”, benadrukt Eric. “IPLO biedt naast basiskennis namelijk ook ontzettend veel diepgaande informatie over veiligheid, luchtkwaliteit, geluid en andere onderwerpen in de leefomgeving. Deze informatie komt van specialisten die opereren op het snijvlak van vakinhoudelijke kennis en kennis van het Omgevingswetstelsel. Welke wet- en regelgeving is er en hoe ga je hiermee om? Maar denk ook aan rekenmodellen, plannen, tools om activiteiten als koelwaterlozing te modelleren en communicatiehandleidingen over actuele onderwerpen als houtstook.”

Eigen lokale invulling
Al deze informatie is beschikbaar via de website, maar overheden kunnen ook advies vragen via de helpdesk. “Op elke pagina vind je een knop waarmee je direct digitaal een vraag kunt stellen”, vervolgt Eric. “En wie liever telefonisch antwoord krijgt, kan ons bellen tijdens kantooruren.” Toch geeft IPLO niet op alle vragen antwoord. “We adviseren niet op specifieke situaties. En bepaalde lokale keuzes moeten gemeenten zelf maken. Stel dat een gemeente een bruisende binnenstad als ambitie heeft en een evenement wil organiseren. Hier komen Omgevingswet-elementen als licht en geluid bij kijken. IPLO informeert over de landelijke regelgeving, instrumenten en toepassingen die als startpunt kunnen dienen. Gemeenten hebben vervolgens de vrijheid om er lokaal invulling aan te geven. En bijvoorbeeld meer licht en geluid toe te staan.”
 

“De informatie op IPLO komt van specialisten die opereren op het snijvlak van vakinhoudelijke kennis en kennis van het Omgevingswetstelsel”

Meer dan puur informeren
Het mag dan vooral een informatiepunt zijn, IPLO is ook op andere manieren actief met kennisoverdracht. “We dragen met onze expertise ook inhoudelijk bij aan bijvoorbeeld cursussen”, vertelt Nelisse. “Hierbij werken we samen met de VNG, Omgevingsdiensten Nederland (ODNL) en het interbestuurlijke programma Aan de Slag met de Omgevingswet. Een mooi voorbeeld is het Train-de-Trainerprogramma Omgevingswet, dat we samen met de VNG en Aan de Slag hebben ontwikkeld voor vergunningverleners en handhavers van omgevingsdiensten.”

Klaarstomen voor de Omgevingswet
Op de vraag welke onderwerpen het meest worden gezocht, kan Eric kort zijn. “We krijgen de meeste vragen over het Besluit Activiteiten Leefomgeving, Besluit Bouwwerken Leefomgeving, Besluit Kwaliteit Leefomgeving en de Bruidsschat.” Eric twijfelt er niet aan dat dit na de inwerkingtreding van de Omgevingswet zal veranderen. “We ontvangen nu pakweg 1.800 vragen per maand; de verwachting is dat dit zal verdubbelen. De vragen die nu binnenkomen over de Omgevingswet worden veelal gesteld door koplopers op het onderwerp en zijn dus vrij complex. Als straks iedereen ermee gaat werken, zullen hier ook veel relatief eenvoudige vragen bijkomen.” IPLO is nu al druk in de weer met het klaarstomen van de website. “Ons streven is dat gemeenten straks zo snel mogelijk de gewenste info vinden. Hiervoor ontwikkelen we tools, maar over veelgezochte onderwerpen zullen straks ook flitswebinars of extra artikelen verschijnen. We zorgen nu al voor voldoende getrainde mensen in onze backoffices. En vanaf januari zetten we alle ballen op de helpdesk.”

“Het is essentieel dat gemeenten ook zelf actief aan de slag gaan met onze informatie”

Doe er je voordeel mee
Kortom, IPLO staat in de startblokken om gemeenten zo goed mogelijk te ondersteunen bij de aankomende veranderingen rondom de Omgevingswet. “Ga daar als gemeente vooral ook zelf actief mee aan de slag”, roept Eric op. “Dit is echt essentieel. Bewoners, initiatiefnemers en andere belanghebbenden kloppen straks als eerste bij gemeenten aan. Dus zorg dat de website de juiste informatie bevat, geef frontofficemedewerkers voldoende parate kennis mee en zorg dat de front- en back offices effectief weten samen te werken zodat de dienstverlening optimaal verloopt. En loop je ergens vast? Schroom niet om contact op te nemen met IPLO.