Alle gemeenten werken op de een of andere manier samen met stedenbouwkundig adviesbureaus bij het voorbereiden van (wijzigingen in) het omgevingsplan. Deze samenwerking is veranderd onder de huidige Omgevingswet. Lees hieronder meer over de keuzehulp en de werkwijze in ontwikkeling: plan-plan koppeling.
Onder de Wro leverde het adviesbureau, bijvoorbeeld voor een woningbouwontwikkeling, namens de ontwikkelaar een kant-en-klaar plan aan als afzonderlijk en eigenstandig document (of set aan bestanden), dat na besluitvorming alleen nog maar gepubliceerd hoefde te worden. Hiermee werd voor het gebied van de ontwikkeling het geldende bestemmingsplan helemaal vervangen.
Dat kan onder de huidige Omgevingswet niet meer op deze manier. Immers per gemeente is er één omgevingsplan. Een wijziging is een wijziging in het hele plan, niet alleen in het gebiedsdeel van de ontwikkeling. Gemeenten hebben daarbij vrijheidsgraden in de opbouw van het omgevingsplan. Een wijziging van het omgevingsplan ten behoeve van gebiedsontwikkeling (ook door een ontwikkelaar) dient zich te voegen naar de opzet en software van dit gemeentelijk omgevingsplan.
VNG Netwerksessie 20 oktober 2023 terugkijken
Op vrijdag 20 oktober 2023 vond de 'Netwerkbijeenkomst Omgevingsplan | plan-plan koppeling' plaats. Op deze pagina kunt u de kunt u de sessie terugkijken, de presentatie downloaden en treft u ook de Handreiking aan.
De samenwerking tussen adviesbureaus en gemeenten is veranderd sinds de komst van de Omgevingswet. De rol en taken van de gemeente (als beheerder van het omgevingsplan) is groter geworden. De verandering heeft zowel betrekking op de inhoudelijke manier van samenwerking als op de wijze waarop digitaal wordt samengewerkt.
In ieder geval is er voorafgaand aan het opstellen van de concrete wijziging van het omgevingsplan meer overleg tussen ontwikkelaars/adviesbureaus en gemeenten over de inhoud en voorwaarden van het plan en de wijze waarop dit in het omgevingsplan zal worden geregeld. Daarbij moet er ook aandacht zijn voor het annoteren van de wijziging, omdat die bepalend is voor (de continuïteit van) de dienstverlening. Wanneer hier overeenstemming over is, kan bekeken worden op welke wijze dit in de samenwerking tussen adviesbureau en gemeente kan worden georganiseerd.
Veel gebiedsontwikkelingen (zoals woningbouw) zullen met een BOPA planologisch mogelijk gemaakt kunnen worden. De samenwerking tussen adviesbureaus en gemeenten bij deze manier van het planologisch mogelijk maken van gebiedsontwikkelingen wijkt nauwelijks af van de huidige werkwijze. (De mogelijkheden en beperkingen van de BOPA staan beschreven op deze pagina en worden besproken in vragenuurtjes).
Deze handreiking heeft betrekking op situaties waarin een planwijziging noodzakelijk is of de voorkeur geniet.
Adviesbureaus, softwareleveranciers, DSO-LV en VNG hebben gezamenlijk uitgewerkt hoe deze digitale samenwerking tussen adviesbureau en gemeente ten behoeve van het wijzigingen van het omgevingsplan onder de Omgevingswet ingericht kan worden. Deze werkwijze wordt aangeduid als de beoogde werkwijze plan-plan koppeling.
De functies benodigd in de plansoftware voor deze uitwisseling zijn nog in ontwikkeling.
Voor de komende periode (Q1 en Q2-2024) kan ervan uit worden gegaan dat enkel in een beperkt aantal gevallen de volledige uitwisseling zoals beschreven in de beoogde werkwijze plan-plan koppeling al toegepast kan worden. Daarom geldt voor deze periode het advies om altijd met uw adviesbureau en uw softwareleverancier in gesprek te gaan over welke mogelijkheden het beste zijn op dat moment voor de uitwisseling. De onderstaande keuzehulp biedt u daarbij een leidraad.
Alle betrokken partijen blijven onverkort streven naar realisatie van de uitwisseling middels de plan-plan koppeling zoals is beschreven in de beoogde werkzijde plan-plan koppeling. Neem contact op met uw leverancier om te vragen hoe zij deze koppeling gaan implementeren en wat het verwachte tijdspad is.
Deze keuzehulp gaat in op de actuele mogelijkheden en workarounds om conceptplannen voor gebiedsontwikkelingen uit te wisselen tussen gemeente en adviesbureau. Deze mogelijkheden zijn afhankelijk van de situatie bij de gemeente en van de gebruikte plansoftwarepakketten.
Voor Q1-2024 kan ervan uit worden gegaan dat enkel in een beperkt aantal gevallen de volledige uitwisseling zoals beschreven in de beoogde werkwijze plan-plan koppeling toegepast kan worden. Deze keuzehulp zal ieder kwartaal geactualiseerd worden.
De alternatieven beschreven in deze keuzehulp zijn voor een deel tijdelijke oplossingen. Deze zijn in de aanloopfase werkbaar om gemeenten te helpen, maar kunnen op langere termijn nadelen hebben.
Meer informatie over de keuzehulp vindt u op deze pagina.
Op 20 oktober 2023 hebben we in een sessie van het netwerk Omgevingsplan een uitgebreide presentatie gegeven over de plan-plan koppeling. U kunt de sessie hier terugkijken.